Laten we eerlijk zijn. Er zijn weinig mensen die warm worden van het opstellen van een CV. Ondanks het feit dat het niet het leukste klusje is, kan een sterk CV veel toevoegen. Bij Precision Partner merken we dit ook. Door de juiste informatie te laten zien waar werkgevers naar op zoek zijn, is de kans dat je op een sollicitatiegesprek uitgenodigd wordt aanzienlijk groter. Ook word je meer op waarde geschat als je een sterk CV hebt en dit zie je uiteindelijk vaak terug in je salaris.
Niets is zo frustrerend als uren lang werken aan een CV om vervolgens een automatische mail terug te krijgen (of helemaal geen reactie) waarin vermeld staat dat je helaas niet wordt uitgenodigd, zonder daar een reden voor te geven.
Om ervoor te zorgen dat dit jou niet gaat gebeuren, heb ik een praktische handleiding opgesteld. Volg je deze stappen, dan leidt dat vrijwel zeker tot een sollicitatiegesprek waarin jij op waarde geschat wordt!
Wanneer wij met Precision Partner in contact zijn met een sollicitant, stellen we altijd een CV voor diegene op. De kennis die wij door de jaren heen hebben opgedaan over het opstellen van een goed CV, gaan we in deze blog met je delen, zodat jij het ook zelf kan. Download hieronder de voorbeeld CV en houd deze naast de blog. Succes!
Algemene tips bij het schrijven van een CV
Laten we beginnen met wat algemene CV-tips die universeel gelden om jou het leven makkelijker te maken. Of je nou in de metaalindustrie werkt of niet, deze tips kunnen je altijd helpen!
CV Software
Bespaar een hoop tijd door software als CV.nl of CVster.nl te gebruiken. Ben je in een creatieve bui? Check dan eens de sjablonen op Canva.nl. Kost iets meer tijd, maar je weet zeker dat je hiermee iets unieks kan maken!
Houd het kort
Tegenwoordig is iedereen druk, druk, druk. De spanningsboog van een gemiddeld persoon is volgens onderzoek nog maar 8.25 seconden! Zorg er daarom voor dat je geen boekwerk opstuurt als het gaat om je CV. Houd het bij max. twee A4’tjes, dan vergroot je de kans op een uitnodiging en je weet zeker dat iemand de informatie ook echt leest.
Benoem alleen relevante dingen
Een CV is bedoeld om je potentiële nieuwe werkgever in zo min mogelijk tijd zo veel mogelijk te laten zien van jouw carrière. Heb je toen je 13 was vier maanden als afwasser gewerkt in een restaurant? Heel goed, maar dat zijn doorgaans niet de ervaringen die ervoor zorgen dat je jezelf in de markt prijst. Houd het bij de relevante info, dan trek je de meeste aandacht.
Lachen naar de camera
Laten we voorop stellen dat het gebruiken van een foto niet verplicht is. Desondanks raad ik altijd aan om er wél een te gebruiken. Het is een kans om vertrouwen op te wekken bij degene die het CV beoordeelt. Het is aangetoond dat CV’s mét foto beter scoren. Zorg ervoor dat je een duidelijke foto gebruikt waar je vriendelijk op staat. PS liefst eentje die niet om 2:00 uur ’s nachts in de kroeg genomen is 😉.
Schrijf het CV naar de functie die je wil
Een fout die veel mensen maken, is dat ze één CV hebben dat ze gebruiken voor iedere functie. Ik raad altijd aan bepaalde details in het CV aan te passen aan de hand van de vacature waar je op solliciteert. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een functie als 5-assig CNC-Frezer & CAD/CAM Programmeur waar met Heidenhain en Hypermill gewerkt wordt, dan kan het nuttig zijn om eventuele ervaring daarmee extra naar voren te laten komen. Ervaring als bijv. CNC-Draaier zou in dat geval iets minder van belang zijn en daarom kan je dat soort ervaring juist wat minder naar de voorgrond laten treden.
Van nieuw naar oud
Vaak is het zo dat je meest recente werkervaring en opleiding ook het meest van belang zijn. Ik zou je daarom aanraden om ervoor te zorgen dat je in beide gevallen van nieuw naar oud werkt. De meest recente ervaring bovenaan dus! Dit leest een stuk fijner omdat de beoordelaar niet hoeft te zoeken naar de meest recente werkervaring.
Trek de aandacht!
Zorg ervoor dat iemand die jouw CV scant, binnen 2 seconden kan zien wat voor werknemer jij bent. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om onder je foto te zetten:
“5-assig CNC-Frezer en Programmeur” of “3D-Meettechnicus” of “Werkvoorbereider”. Hiermee trek je de aandacht en maak je meteen duidelijk wat jouw ervaring is.
Welke onderdelen horen in jouw CV in de verspaning?
Nu je weet waar je rekening mee moet houden, doorlopen we samen de onderdelen die je terug kan laten komen in jouw CV.
Personalia
Als we door de bril van de beoordelaar naar een CV kijken, willen we altijd een beeld hebben bij wat voor persoon we voor ons hebben. Hiervoor zijn een aantal dingen gebruikelijk en handig om te vermelden op een CV. Wat mij betreft is het hierbij altijd goed om de volgende punten te benoemen:
- Naam en achternaam
- Telefoonnummer
- Woonplaats
- Geboortedatum
- Rijbewijs
- Geslacht
- Nationaliteit(en)
- Burgerlijke staat (optioneel)
Profiel
Een manier om jouw CV te onderscheiden van anderen is door een korte introductie te schrijven waarin je wat over jezelf en je beweegredenen vertelt. Zie het als een soort van motivatiebrief, maar dan verkort tot +/- maximaal 100 woorden. Stel je bent een Draaier die al van kleins af aan een passie voor metaal heeft, dan kan je dat hier delen. Wat ook kan helpen is als je kort vertelt waarom je op zoek bent naar een nieuwe baan en wat je precies zoekt in een nieuwe functie.
Werkervaring
Het belangrijkste onderdeel van jouw CV: de werkervaring die je tot dusver hebt opgedaan. Houd dit altijd beknopt en relevant.
Het doel is dat je in zo min mogelijk woorden op een overzichtelijke wijze laat zien wat je bij iedere werkgever gedaan hebt. Zelf gebruik ik daar meestal een vast format voor.
Zoals je ziet geeft dit een zeer duidelijk beeld van wat voor soort werk je maakt. Hiermee kan de beoordelaar een goede inschatting maken van jouw ervaring. Doorgaans wisselt uiteraard het type product dat je maakt nogal eens. Houd daarom in deze lijst vooral aan wat je in 80% van de gevallen maakt.
Ik raad je aan om deze lijst uit te werken voor je 1 of 2 meest relevante werkgevers, zodat het niet te lang wordt.
Opleidingen en cursussen
Het doel van een CV is dat je vertrouwen opwekt bij degene die ‘m leest. Eén van de manieren om dit te bereiken, is door te laten zien wat voor opleidingen en cursussen je gedaan hebt.
Ook hierbij geldt dat het vooral relevant moet zijn voor de functie waar je op solliciteert. Op welke middelbare school je hebt gezeten of het feit dat je in 2003 ooit een PowerPoint cursus hebt gevolgd, zijn wat mij betreft overbodig.
Zorg ervoor dat je bij het opsommen van je opleidingen duidelijk het niveau, de richting, het instituut, de plaats en het tijdsbestek benoemt. Daarnaast kies ik er zelf altijd voor om te benadrukken of een opleiding wel of niet is afgerond.
Je kan ervoor kiezen om opleidingen en cursussen onder één kopje te zetten wanneer het er niet zo veel zijn. Heb je veel te benoemen? Dan zou ik je aanraden om ze onder te verdelen in twee secties.
Vaardigheden
In sommige programma’s (zoals cv.nl) heb je de mogelijkheid om je vaardigheden op te sommen. Dit kan een beoordelaar een snel overzicht geven van waar jouw kwaliteiten liggen en of deze passen bij de vacature die open staat.
Zelf kies ik er daarom altijd voor om vaardigheden te benoemen. Ik benoem dan vooral de volgende zaken en probeer daar ook een 1 tot 5 rating aan te geven:
- Wat voor verspaningstechnieken beheers je?
- Welke besturingssystemen ken je?
- Welke CAD/CAM software gebruik je?
Ook hierbij is het weer goed om te kijken naar wat er gevraagd wordt. Solliciteer je bijv. als CAD/CAM Programmeur, dan is het belangrijk om alle kennis die je heb van het programmeren hierin terug te laten komen.
Materiaalkennis
Een manier om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten, is het benoemen van de materiaalkennis die je hebt opgedaan. Dit is iets wat niet veel mensen op hun CV zetten, maar waarvan ik zelf zeker de waarde inzie!
Hoe ik het zie: Iemand die met allerlei verschillende materialen heeft gewerkt en dus ook die eigenschappen kent, zal altijd sneller van waarde zijn dan iemand die zijn hele carrière maar met één soort metaal gewerkt heeft. Doe er je voordeel mee en zorg dat je het laat zien.
Eigenschappen
Nog een wijze waarop je jouw unieke kenmerken als medewerker kan tonen op je CV is het benoemen van je persoonlijke eigenschappen. Dit is wat anders dan je vaardigheden, het gaat meer over hoe jij als persoon op de werkvloer bent.
Ik merk vaak dat mensen het moeilijk vinden om deze dingen over zichzelf te benoemen. Je zou jezelf de vraag kunnen stellen: “hoe zou een collega of mijn baas mij omschrijven”. Kom je er nog steeds niet uit? Hierbij wat voorbeelden, mogelijk herken je jezelf in één van deze eigenschappen:
Leiderschap, Teamwork, Probleemoplossend vermogen, Communicatief, Flexibel, Betrouwbaar, Loyaal, Stressbestendig, Resultaatgericht, Analytisch denkvermogen, Initiatief, Creatief, Nauwkeurig, Doorzettingsvermogen, Georganiseerd.
Talen
Een vrij korte sectie die soms ook wat kan toevoegen zijn de talen die je beheerst. Veel werkomgevingen worden steeds internationaler. Het kan dus een voordeel zijn dat je een woordje Engels spreekt. Ook wordt er soms aan de grens met Duitsland ook Duits gesproken, dus het kan een pluspunt zijn om dat te benoemen.
Hobby’s en Interesses (optioneel)
Wat mij betreft is het niet verplicht om je hobby’s te benoemen, maar het kan zeker een persoonlijke touch geven aan jouw CV. Wellicht heb je bepaalde hobby’s die aantonen dat je graag met techniek bezig bent, dan zou ik je altijd aanraden om deze te benoemen. Dingen als het sleutelen aan motoren, programmeren, tekenen en 3D printen zijn vaak hobby’s die positief worden geïnterpreteerd door de beoordelaars.
Tip: Blijf hierin weg van hobby’s als “festivals” of “chillen met vrienden”. Het doel is om jou meer professioneel te doen overkomen, en de twee genoemde hobby’s kunnen dat beeld juist ontkrachten!
Referenties
Om het af te sluiten is er nog de mogelijkheid om referenties onderaan het CV te zetten. In de praktijk komt dit zelden voor, omdat sollicitanten vaak niet willen dat hun baas op de hoogte is van het feit dat ze aan het solliciteren zijn. Weet je huidige baas wel dat je weggaat, of ben je nog op goede voet met je vorige werkgever? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om diegene op te geven als referent.
Een tip vanuit mij: zorg altijd dat degene die je benoemt op de hoogte is, dan kom je niet voor verrassingen te staan.
Aan de slag!
Nu is het jouw beurt! Gebruik de tips in deze blog om ervoor te zorgen dat je een killer-CV krijgt. Heb je nog vragen of wil je mijn (gratis) hulp inschakelen om jouw CV samen op te stellen? Stuur me dan een whatsappje en dan zorgen we samen dat jij wordt uitgenodigd voor je droombaan.
Geschreven door
Bart van den Heuvel. Wil je liever advies op maat of heb je een specifieke vraag? Ik help je graag, stuur me even whatsappje.